Морска котка

figura 0

Напоследък японското самобитно изкуство оригами, стана много популярно!

 Налице е огромно количество модели, които веднъж попаднали във вашите ръце  ще запазят в себе си индивидуалният ви почерк и уникалност. Създавайки оригами ще се научите да разпознавате и откривате красотата във всичко около вас. Един лист хартия съдържа безброй много невидими прави линии, по които можете да го сгънете. От тях трябва да изберете най-подходящите, за да се получи желаната форма. Ето защо, когато се захванете със своя първи проект трябва да се стремите към по-голяма чувствителност, предвидливост и съобразителност. Положения творчески труд, несъмнено ще ви донесе много положителни емоции и удивление.Надявам се да се вдъхновите от интересните хрумвания на поколения японски хорица създали това красиво изкуство и да реализирате вашите собствени идеи. Забавлявайте се и не се страхувайте да грешите!

Вземете квадратен лист от гланцова хартия и очертайте двата му диагонала. Възстановете отново началната позиция (фиг. 1).
Сгънете след това четирите му върха към центъра по показаните пунктири (фиг. 2). Обърнете (фиг. 3). 

figura 3


Наложете две от съседните страни на получения квадрат върху хоризонталния му диагонал (фиг. 3, 4). фигура 4 изисква да се наложат върху същия диагонал и срещуположните съседни страни. В резултат ще се получи фигура 5.

Направете и показаното там със стрелки изтегляне на двата върха А и С наляво (фиг. 6).
Обърнете в позиция 7. 
figura 2

Разтворете десните оцветени триъгълници (фиг. 8). След това наложете върху осовата линия двата крайни ръба на левите оцветени части. Ще получите фигура 9. Трябва да повторите същата операция, за да стигнете до положение 1 0. Освен това сгънете наляво ъгъл А по показания пунктир на фигура 9. След това го върнете пак надясно, като по този начин образувате успоредно прегъване (фиг. 10).

Обърнете целия модел в позиция 1 1. Върху чертежа са дадени две малки, по-плътно очертани отсечки. Срежете по тях. После, като пъхнете във всеки един отвор острието на молив, ще отворите съвсем малки качулчици. Това са очите на рибата. По този начин моделът придобива завършен вид

 (фиг. 12).



figura 1 

Успех !


Spodeli s vsichki

Харесва ти това, което намираш тук, обичаш да четеш материали в RSS четец!!! Ето линк. към нашия RSS фийд.
Ако искаш да кажеш нещо на всички, присъедини се към нас като изпратиш материала си на e-mail: office@utopia-bg.com
BGtop
Към началото