Разумът срещу религията

Структора и функции на религиозният живот!


Един ден минавах покрай НДК. Спря ме красиво младо момиче с очарователна усмивка и ми даде няколко листовки. На първата най-отгоре се виждаше прекрасна къща с езеро до нея, а под картинката имаше надпис: „Искаш ли тази къща?". Ама, как да не я искам. Направо давай да тръгваме. Като разтворих листовката обаче се оказа, че имало уловка(разбира се). Излиза, че това място не било на земята, а на небето. Там пишеше: „Повярвайте в Исус Христос и ще имате такава прекрасна къща точно до Бога"(или поне на същата улица в най-лошия случай). Какво нещо заначи!? Това момиче продаваше недвижима собственост в рая. При това изключително изгодно - само повярвай в Бог. Да се чуди човек как при тези цени все още има свободни парцели. Мислех си, че в този ден има някаква промоция и попитах момичето дали ако повярвам в Бог точно сега в този миг има някакъв шанс да получа миксер, микровълнова печка или нещо подобно. Един вид аванс. Да се стимулира вярата ми така да се каже( Изглежда рая доста се е променил в последно време и сега прилича повече на акционерно дружество. Естествено главният пакет акции са в Бог(поне докато Бил Гейтс е жив), но иначе всеки може да си купи и по този начин да си осигури пребиваването там). Интересно ми е дали издават накакъв документ за тази къща. Щото аз искам всичко да е законно. Може този рай да се окаже някаква пирамида и в крайна сметка да излезе, че къщата е продадена на няколко милиона вярващи. След това ще трябва да се съдим, а това не е никак приятна работа особено ако и Бог е намесен в нея.

Ето как се оказва, че рая е въпрос на пазарене. Аз обещавам да вярвам, а Бог обещава да ми осигури имот в един от тежкарските квартали на рая. Всичко в тоя свят е въпрос на договорни отношения. Само трябва да се внимава, защото както е известно във всеки договор с големите букви ти се дават права, а с малките ти се отнемат. Независимо от това, че другата страна по договора най - вероятно е Бог. Все пак човек трябва да е предпазлив, когато си осигурява жилището за вечни времена... Свещеници, монаси, сектанти това са едни много грозни хора. Тръгнали са да продават Бог на пазара. А той дори има вероятност да не съществува. Не, че това има някакво значение. Това си е един екзистенциален въпрос. Нека философите си блъскат главата над него. Ама, самата тази дейност...да превръщаш духовност в сделка...Жалко е, противно е и някак лицемерно.

Всъщност май цялата духовно - църковна структура е един як бизнес. При това много мръсен бизнес. Пред него продажбата на наркотици изглежда невинна като детски рожден ден в „Макдоналдс". И това не е от скоро. Мислех си тази статия да бъде за сектите, но като погледне човек вижда, че те са продукт на онези големи секти, които ние наричаме религии. Затова реших да драсна някой друг ред за тези религиозни преприятия, които векове наред експлоатират човешкото съзнание.


И така, представям ви най - старото и печелившо търговско дружество с идеална цел „ДУХАЙ"(духовно узорпиране на хора от абсолютни идиоти). „ДУХАЙ" е много старо дружество. Общо взето то съществува от времето когато Бог решил да прекрати директните контакти с хората. Тогава разни духовни кариеристи си направили фирмичка, чиято основна цел била посредничеството между Бог и хората. Тъй като базисен закон на всеки печаливш бизнес е твърдението, че „търсенето създава предлагането", фирмаджиите решили да създадът търсенето. От тогава всички търсят нещо - Любов, Свобода, Бог. Все важни работи. А „ДУХАЙ" предлага начин да ги получиш - вярата.

Дейност - „ДУХАЙ" развива разнообразна дейност. Продават се идеи, надежди, обещания. Извършват се различни услуги като: опрощения на грехове, onlaine връзка с Бог, различни ритуали. Това е много изгодно. Такава стока може да се продава навсякъде и по всяко време, без да има обмитяване, данъци, наеми или лицензи. Освен това никога не се изчерпва, което я прави перфектна.

Структура - „ДУХАЙ" има строга йерархична структура . В нея всеки има определена длъжност, ранг, права, задължения и власт. Ако си примерен „духач" може да се изкачиш в йерархията на дружеството. Разбира се ще трябва да се подмазваш, да лицемерничиш, да доносничиш и да лъжеш (най-вече себе си), за да можеш да напреднеш бързо. Няма как просто това са все качества необходими, когато си в „голямата игра"

Цел - Всяка фирма има за цел да увеличи капиталите си. В този случй освен чисто материални печалбите се измерват в брой УЗО(узорпирани обекти). В този смисъл може да се каже, че „ДУХАЙ" работи в сферата на human resources. Тоест всеки human е един добър resource.

Филиали - „ДУХАЙ" има филиали по целия свят. Има християнски филиал, мохамедански филиал, юдейски филиал, будиски филиал. Между филиалите се потдържа изкуствена вражда, за да има конкурентна среда. Всички пари обаче отиват в Световната Църковна Банка, която се грижи с подобаващо внимание за тях.

PR - „Духай" развива рекламната си кампания на базата на лингвистични послания от рода на: „Бог е любов", „Истината е в средния път", "Блажени са вярващите" и други подобни, отправени към чувството за непълноценност у хората.

Общо взето така изглеждат религиите в полето на световната икономика. Накратко казано някакви хора, които лъжат толкова добре, че и те самите зпочват да си вярват, решават че биха извлекли страшна полза, ако излъжат и всички останали. Друг е въпросът, защо всички останали им вярват.

Най-логичното е, че търсят причината за неудачите си някъде извън себе си. Затова оправдават нещастията си със съдбата, държавата, световната конспирация, Бог( не винаги в този ред). Изглежда, че е трудно да убедиш някой, че Бог не е виновен за импотентността му( например). Все едно, че на Бог това му е единствената работа - да ти гледа гениталите и да чака удобен случай да ти прецака ерекцията.

Всичко което днес се приема за религия са само безсмислени думи, страхопочитание, ненужни ритуали и гръмки послания, опитващи се да прикрият жаждата за власт. Ако погледнем реално днес нито една религия не води човека към духовно израстване. Например християнството. Що за религия е това. Кръстоносните походи погубили стотици хиляди хора и опустушили безброй селища. Да не говорим за инквизицията, която си е един организиран терор.

Това били някакви християнски екстремисти, които в продължение на векове прилагали терористичната си дейност. И тези откачалки днес си имат дори собствена държава. Във Ватикана стават какви ли не сделки - наркотоци, корупция. А и е пълно със хомосексуалисти и там цари всякакъв разврат. Може би затова християнската троица прилича на някаква гей-групичка. Бог-отец, Бог-син и някакъв особняк Светия дух - няма дори една жена. Въобще хората, които са обвързани с дадена религия трябва да се съобразяват с невероятни глупости.

Джайнизма, може би най-древната религия в света, има толкова много идиотски изисквания, че е направо невероятно, че някой ги изпълнява. На джайниските монаси им е забранено да пият вода нощем и то в страна като Индия с толкова горещ климат. Освен това джайнистът не може да използва тоалетна. А причината е много проста. Махавира, тения пророк, казал преди 2500 години: „Моля ви, пичове, не пикайте във водата." И бил абсолютно прав, защото индйците правят какво ли не във водата, а после пият от нея. Коне, крави, хора всички се къпят там. От чисто хигиенична гледна точка той им казал: „Поне не пикайте и не серете във водата". Но какво нещо е глупоста. С времето тези думи станали свещени. Сега джайнистите не могат да използват дори съвременна тоалетна. А това е толкова абсурдно.

А и така наречените свещени книги са честно казано голяма излагация. Корана например е една толкова примитивна и повърхностна книга, говореща само за отмъщение, дълг и религиозни войни. Дори един булеварден роман заслужава повече внимание. Хиндуистите пък вярват във Ведите и мислят, че са написани от Бог. Само като прочетеш молитвите ти става ясно, че това е малко вероятно. Една от тях гласи: „ Смили се над мен, увеличи млякото в кравите ми и намали млякото в кравите на всички останали. И нека водата от дъждовете да отиде на моите ниви и да заобиколи нивите на всички останали." Бог ли ще напише това. Толкова е детинско и безсмислено, че не заслужава никакво внимание.

Е, в това ли да вярвам. Сори ама не бих го направил дори за мезонет в рая. Днес религията е само идеология и тъпи ритуали. Просто думи, служещи да защитят определени интереси. Всичко се свежда до суеверна респектираност. Да оставим , че е жалко това просто не е от полза за никого. И понеже много обичам историите ще завърша с една такава.
Веднъж при стария дявол дошъл един млад дявол, който бил много разтревожен:
- Шефе - казал той - да знаеш, че сред хората се е появил един който е достигнал до истината. Много мъдър човек. Трябва да изпратим наши хора да го компрометират иначе оставаме без работа.
- Няма проблем - успокоил го старият дявол - нашите хора вече са там. Пратил съм свещениците. Сега те ще станат посредници между него и масите . Ще издигнат храмове, ще напишат свещенни книги, ще започнат да интерпретират всичко по свой си начин, ще карат хората да се покланят, да се молят и в целия този хаос истината ще се изгуби... Както бе казал някой: „дайте ми организирана религия и достатъчно идиоти , които да я следват и мога да съсипя света"...или това беше по някакъв друг повод.

Aвтор: Rinzai

Харесва ти това, което намираш тук, обичаш да четеш материали в RSS четец!!! Ето линк. към нашия RSS фийд.
Ако искаш да кажеш нещо на всички, присъедини се към нас като изпратиш материала си на e-mail: office@utopia-bg.com
BGtop
Към началото