Game over !

играта свърши
game over

Животът по принцип си е едно състезание.

 Състезаваш се за жената, която обичаш, за работата, която желаеш. Състезаваш се с онзи натегач, дето постоянно купува подаръци на шефа; състезаваш се за внимание, за обич, за престиж, за слава... за пари. Кой каквото докопа. И тъй като животът никога не е достатъчен сам по себе си, хората постоянно си измислят нови състезания. Точно за това телевизията се напълни с разни странни, крещящи, претендиращи за висок рейтинг и медийна популярност предавания, наречени "игри". Онези, които са ги гледали знаят колко абсурдно и жалко звучат тези претенции. Защо ли?! Защото не е особена смелост (нито пък е забавно) да гледаш как някой се подиграва на недостатъците на другите и отгоре на това всички да аплодират арогантното му поведение; защото е крайно време да забранят на момичета с некоординирани движения да танцуват; защото е смешно да гледаш как се облича Къци Вапцаров и тъжно да го слушаш да разказва виц и пее; защото е ужасно да се чудиш дали да отговориш на питането, което са ти задали или да се подготвиш да влетиш в ямата под теб; защото е унизително да ти задават въпроси като: "Предмет за отваряне на врати с четири букви. Започва с "к" и завършва на "ч"; защото е срамно и жалко да гледаш как се излага човек, който не е чувал думата "бивни"... В този стил мога да продължа още доста. Но няма смисъл. И тъй като някои хора твърдят, че тези игри са за обикновения човек, нека кажа и няколко думи за него.

Та, обикновеният човек работи цял ден като"вол" за четристотин лева, носи дрехи 'fashion-битак"(третата пътека, втората сергия в дясно) и се крие в трамвая като последния Мохикан, за да спести един билет. Вечерта се прибира уморен, прецакан и смазан от ограничения и му се налага да гледа как нама'ани и всезнаещи водещи раздават пари на разни идиоти. "Адски се дразним!", както казваше един приятел.

Игрите по телевизията станаха толкова популярни, не защото са наистина полезни и интересни, а защото подклаждат надеждата на човека, че може да промени живота си само за един миг. Питал ли се е някой, какво става с хората, които печелят. Повечето гепват някаква сума, която е достатъчна да си платиш парното тази (и може би следващата) година или пък да направиш основен ремонт на двадесет годишната си Лада и вероятно да си смениш тапетите. След това- отново в месомелачката. Някои по-умни заебават семейство, приятели и шефове, хващат две яки пички, и заминават за някакво далечно и топло място с име, напомнящо за венерическа болест. След две седмици всичко е изпито и изядено, жените са хванали шумата, а на теб ти се налага да миеш тоалетни един месец, за да се върнеш обратно. А за тези с големия джакпот... Е, какво да кажа, тях мафията си ги познава отлично и ние това много добре го знаем.

Колкото до това, че можеш да научиш нещо... В действителност телевизионните игри са абсолютно безполезни. Естествено можеш да научиш много неща. Кой е построил "Медисън Скуеър Гардън ", как се казва храмът на ацтеките, каква е формулата на натриевия фосфат, защо Баба Яга не кара прахосмукачка и... кога Къци Вапцаров ще си обръсне педерастката брадичка. Все важни неща. Които обаче може да си ги навреш в онази отходителна част на тялото с три букви, която започва с "г" и завършва на "з", защото никъде няма да ти се наложи да ги използваш. Най-много да се направиш на важен пред някоя девойка, като се опиташ да я заинтригуваш със знания за членестоногите. Това обаче едва ли ще я впечатли задълго и вероятно ще те финтира веднага, щом разбере, че си просто позьор. Безсмисленото трупане на знания е товар за съзнанието на човека и не го прави по-интелигентен, а по-нервен. Освен това претенциите му скачат до небето, което е смешно на фона на постоянната му неадекватност. Каква полза да знаеш през коя година Мелвил е написал "Моби Дик", ако не си прочел тази книга и тя не е докоснала нещо в теб, не те е променила поне малко.
Иначе и на мен, също като на Том Круз ми се ще да викна "Show me the money". Няма нищо лошо да спечелиш някой лев... ако поназнайваш туй-онуй. Ако не- можеш просто да извикаш гръмко и смело: "СКАКАУЕЕЕЕЕЦ!!!"


 

                                                  

Харесва ти това, което намираш тук, обичаш да четеш материали в RSS четец!!! Ето линк. към нашия RSS фийд.
Ако искаш да кажеш нещо на всички, присъедини се към нас като изпратиш материала си на e-mail: office@utopia-bg.com
BGtop
Към началото